Overlijdensrisicoverzekering aanpassen? – Kijk wat de mogelijkheden zijn

Verzekeraars hebben de overlijdensrisicoverzekeringen de laatste jaren veel goedkoper gemaakt. Is jouw gezondheid niet sterk verslechterd sinds het afsluiten van je huidige verzekering? Dan kun je profiteren van een nieuwe en goedkopere verzekering.

De meeste Nederlanders hebben een overlijdensrisicoverzekering. Wist je dat je tot tientallen euro’s per maand kunt besparen door het inruilen van de verzekering?

De premie van de autoverzekering is al ruim een jaar aan het stijgen. Er zijn ook verzekeringen die steeds goedkoper worden. Een goed voorbeeld hiervan is de overlijdensrisicoverzekering. Het kan vaak uit om een nieuwe overlijdensrisicoverzekering aan te vragen en de oude op te zeggen. Let hierbij wel op de volgorde. Zeg de oude verzekering pas op als de nieuwe verzekering is ingegaan.

Waardoor worden overlijdensrisicoverzekeringen steeds goedkoper?

Al jaren zijn de premies voor de overlijdensrisicoverzekering aan het dalen. Dit wordt veroorzaakt doordat wij gemiddeld steeds ouder worden. Hierdoor zakt de kans dat de verzekeraar het verzekerd bedrag moet uitkeren. Als de verzekerde namelijk niet overleden is vóór de einddatum van de verzekering, vervalt de polis zonder een bedrag uit te hoeven keren. Daarnaast zijn de kosten in dergelijke verzekeringen ook verlaagd. Dat komt weer deels door het provisieverbod. Het adviseren en het bemiddelen van de tussenpersoon zit niet meer in de premie verwerkt.

Meer concurrentie heeft een positief effect

De traditionele Nederlandse verzekeraars hebben de tarieven ook sterk verlaagd. Ze moesten ook wel, want de concurrentie is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat is goed nieuws voor jou. Je kunt gerekend over de gehele looptijd wel tot duizenden euro’s aan premie besparen.

Stijgt de premie niet door de hogere leeftijd?

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het risico van het overlijden financieel af. Er volgt een uitkering bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. Verzekeraars houden vaak een maximumleeftijd aan tussen 70 en 80 jaar. Door het ouder worden stijgt de kans op overlijden. Een 50-jarige heeft statistisch gezien een grotere kans op overlijden als je het vergelijkt met een 45-jarige. Je zou dus verwachten dat een nieuwe verzekering juist duurder is dan de overlijdensrisicoverzekering die je bijvoorbeeld vijf jaren geleden hebt afgesloten. Door de sterke daling van de premies, kan het vaak toch uit.

Wat als de overlijdensrisicoverzekering deel uitmaakt van de hypotheek?

Vooral in hypotheken afgesloten vóór 2013 maakt de overlijdensrisicoverzekering vaak een onderdeel uit van de hypotheek. In dat geval heb je de medewerking nodig van de huidige verzekeraar en de hypotheekbank om de levensverzekering los te weken van de hypotheek. Vaak zijn er mogelijkheden, maar niet in alle gevallen gaat het lukken om de oude overlijdensrisicoverzekering in te ruilen voor een nieuwe. Door de grote verschillen in premie loont het wel de moeite om het te proberen.

Alleen bij goede gezondheid zijn er mogelijkheden

Bij het aanvragen van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering, zal een gezondheidsverklaring ook weer een onderdeel uitmaken van het aanvraagtraject. Bij een verslechtering van de gezondheid wordt een nieuwe overlijdensrisicoverzekering mogelijk niet geaccepteerd. Verzekerden met hartklachten of die genezen zijn van kanker kunnen moeite hebben met het vinden van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Zeg dus altijd de oude verzekering pas op nadat de nieuwe verzekering geaccepteerd is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *